Makaron z kurczakiem i boczniakami

Pomysłów na makarony jest bardzo wiele. Dzisiaj prezentujemy Wam przepis na pyszne penne z kurczakiem grzybami i serem.

To jeden z przepisów na zdrowe i tanie jedzenie. Oczywiście kaloryczność posiłku zależy przede wszystkim i proporcji i sposobu przygotowania a zetem warto uważnie przygotować każdy z elementów tego posiłku.

Produkty potrzebne do przygotowania:

  • pierś kurczaka (podwójna pierś),
  • opakowanie penne 250 g,
  • małe opakowanie śmietany do zup 18% lub 12%,
  • 3 średnie cebule,
  • 0,5 kg boczniaków,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • przyprawy: majeranek 2 łyżeczki, curry łyżeczka, sól morska łyżeczka, pieprz czarny łyżeczka,
  • miód – 2 łyżeczki,
  • woda łyżeczka do marynaty,
  • olej łyżeczka do marynaty,
  • ocet łyżeczka do marynaty,
  • 10 dag parmezanu

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności musimy przygotować kurczaka by stał się aromatyczny i skruszał pod wpływem soli. Przygotowujemy do tego celu pyszną marynatę. Do jej przygotowania potrzebujemy: soli, pieprzu, majeranku, curry i pieprzu czarnego oraz miodu i wody “połączonej” z odrobiną oleju. Oczywiście jak zawsze warto przetrzeć przez ręce wszystkie przyprawy liściaste takie jak w tym przypadku majeranek by uzyskać większy i bardziej intensywny aromat. I tak łyżeczkę soli, pieprzu, curry, wody, oleju mieszamy dodając dwie łyżeczki miodu. Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę i wcieramy przygotowaną marynatę. Odstawiamy na 3 godziny, więc warto przygotować piersi wcześniej.

Boczniaki myjemy i odstawiamy do wyschnięcia. Kroimy je w cienkie paski, podobnie cebulę.

Gdy minie czas potrzebny do zamarynowania kurczaka przygotowujemy patelnię z olejem do smażenia. Ważne by rozgrzać ją przed włożeniem kurczaka. Wysoka temperatura zapewni nam usmażonego ale jednocześnie soczystego kurczaka. Smażymy pierś kilka minut. Drobne kawałki nie wymagają więcej czasu. Po usmażeniu przekładamy kurczaka do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy przygotowane wcześniej boczniaki. grzyby wymagają więcej czasu zatem po usmażeniu przekładamy je do garnka ale nie tego samego co kurczaka. Kolejna na patelnię trafia przygotowana cebula, która po wysmażeniu na złoto powinna znaleźć się w garnku z boczniakami.

W związku z tym, że w naszej

marynacie był miód należy uważać podczas smażenia. Cukier zawarty w miodzie może spowodować, że boczniaki i cebula zaczną nam się palić.

Do wysmażonej cebuli o boczniaków dodajemy fetę i opakowanie małej śmietany 18%. Całość dusimy około 30 min. Kurczak, który w pierwszej kolejności został wysmażony musi poczekać ponieważ dodamy go na samym końcu. To zapewni nam bogate w różnorodne wyczuwalne osobno smaki. Pod koniec dodajemy wspomnianego kurczaka. W tym samym momencie gotujemy makaron. By obniżyć kaloryczność dania makaron powinien być al dente.

Całość serwujemy na dużym talerzu. Do dania można dodać parmezan na wierzch. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

fifteen + eight =

*