Naleśniki

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Mało kto wyobraża sobie weekend bez śniadania i naleśników.

By przygotować pyszne chrupiące naleśniki potrzeba kilku podstawowych składników, które z reguły znajdują się w naszych kuchniach. Poniższe ilości produktów pozwalają przygotować 10-15 pysznych naleśników.

Produkty potrzebne do przygotowania:

  • 150 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 250 ml wody mineralnej (ewentualnie zwykła),
  • masło do smażenia,
  • olej.

Przygotowanie:

Mąkę oczywiście należy przesiać dzięki temu dostanie się do niej powietrze. W pierwszej kolejność warto oddzielić żółtka od białek i zacząć od utarcia jajek z odrobiną soli. Po utarciu żółtek dodajemy cukier. Gdy żółtka połączą się z cukrem dodajemy białko. Całość ubijamy na prawie sztywną masą. Gdy masa zesztywnieje zaczynamy dodawać stopniowo mąkę, mleko i wodę mineralną. Całość miskujemy na średnich obrotach dodając 6 łyżek oleju.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy na maksymalnie 30 minut. Naleśniki smażymy najlepiej na specjalnej patelni do smażenia naleśników lub cienkiem patelni teflonowej. Warto pamiętać, że używanie patelni teflonowych może być niebezpieczne gdy powierzchnia patelni jest uszkodzona. Patelnię przed nalaniem ciasta natłuszczamy masłem wylewamy odpowiednią ilośc ciasta i smażymy z obu stron.

Odpowiednia ilość ciasta to taka, która pozwala na rozprowadzenie ciasta po powier

zchni patelni i nie pozostawia nadmiaru.

Smażenie jednego naleśnika nie powinno trwać dłużej niż kilka minut. W trakcie smażenia kolejnych warto dbać o odpowiednie natłuszczenie patelni.

Nadzienie do naleśników

Naleśniki można jeść na słodko i na słono. Najpopularniejsze w Polsce są naleśniki z dżemem oraz kremem czekoladowym i orzechami. Można je smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego.

Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 + 2 =

*