Zupa pomidorowa

Popularny i pożywny posiłek stanowiący najczęściej w polskich domach pierwsze danie.

Pyszna zupa pomidorowa wymaga odpowiednich składników i przemyślanego procesu przygotowania.

Zupę najlepiej przygotować z naturalnych i świeżych składników: warzyw, mięsa, ryżu i pomidorów.

Produkty potrzebne do przygotowania

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • mały seler,
  • por,
  • 0,5 skrzydełek,
  • jeden korpus kurzęcy,
  • 0,5 wędzonych żeberek,
  • sół,
  • pieprz,
  • szkolanka ryżu,
  • 1 kg świeżych pomidorów lub 4 puszki pomidorów,
  • woda.

Przygotowanie

Do ugotowania zupy pomidorowej potrzebny będzie garnek o pojemności około 3 litrów. Oczywiście proporcje na mniejszą ilość zupy można zmienić dowolnie. W garnku w pieszej kolejności wstawiamy wodę która potrzebna będzie do przygotowania bulionu, do które stopniowo będziemy dodawać kolejne składniki. Wstawiamy wodę, co ważne nie solimy jej. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy umyte: korpus i skrzydełka. Wędzonką zostawimy na później. Po 30 minutach gotowania mięsa na wolnym ogniu dokładamy warzywa. Pamiętajmy, że najlepsze wywary na drobiu gotuje się na wolnym ogniu. by mieć kontrolę nad ewentualnym zbyt szybkim gotowaniem możemy dolewać co jakiś czas zimną wodę do naszego wywaru.

Mięso i warzywa gotujemy razem do czasu aż warzywa będą miękkie. Warto zwracać uwagę na mięso gdyż może się ono wcześniej rozgotować, a późniejsze wyławianie go w częściach może być nie lada wyczynem.

Po ugotowaniu mięsa i warzyw wyjmujemy je z garnka. Teraz jest czas na dołożenie wędzonki i  ryżu. Z ryżem warto uważać. Zbyt duża ilość może naszej zupie zaszkodzić. Gdy ryż zacznie się rozgotowywać wy

jmujemy żeberko i dokładamy pomidory.

Przygotowanie pomidorów do zupy pomidorowej

Jeśli decydujemy się na przygotowanie zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów musimy jej wcześniej przygotować. W pierwszej kolejności parzymy skórę by się jej pozbyć, wykrajamy korzeń gałązki i dusimy całość na niewielkiej ilości masła po to by pomidory zmiękły i stały się jednolitą masą. Tak uduszone pomidory przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Oczywiście obecność pestek jest kwestią indywidualną. Jeśli chcemy możemy nie przecierać pomidorów.

po dodaniu pomidorów do zupy tych przygotowanych samodzielnie bądź tych z puszki soli i pieprzmy naszą zupę. Wiele osób decyduje się dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego dla wzmocnienia smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four × three =

*